Éva naplója vs. Szemenszedett hazugság

2019.01.10

2007-ben, amikor az Éva naplóját kezdtem írni, igyekeztem teljesen lecsupaszítani a történetet, de közben ott motoszkált a fejemben, hogy megírhatnám ennek egy sokkal elevenebb változatát is.

A Szemenszedett hazugság első ötletei több mint 11 évesek, de még ma is ugyanolyan elevenen jelennek meg előttem, mint amikor először láttam őket.
Az alaphelyzet mindkét regényben ugyanaz, egy elesett, helyzetéből adódóan bizonytalan nő megpróbál egyedül boldogulni a világban. Éva van nehezebb helyzetben, négy gyereke mellé épp az ötödiket várja, társa, támasza nincs. Krisztina viszont szörnyű tragédia emlékét hordozza, kórházi kezelésből lábadozik, egy visszahúzó környezetből szintén társtalanul próbál menekülni és új életet kezdeni. Mindketten megtörtek, de csakazértsem' adják meg magukat.

Mindkét nőalak küzdelmekkel teli élet elé néz, társadalmi helyzetük azonban jelentősen eltér. Habár mindketten művelt nők (Éva óvónő, Krisztina orvos), különböző színtereken ugyan, mégis hasonlóképpen kell megküzdeniük a megélhetésért. Éva itthon építi az életét a '90-es évek elején, Krisztina pedig idegenben, napjaink környékén.

A hasonlóságokon túl számtalan különbség van közöttük. Éva élete kizárólag a gyerekei körül forog, és valamilyen szinten Krisztináé is, de ezt itt még nem szeretném részletezni.
Éva igazi mártír, pedig csak teszi a dolgát, ahogy képesnek érzi rá magát. Valószínűleg ő maga sincs tisztában azzal, hogy mindent, egészséget, szabadságot, szerelmet feláldoz a családjáért.
Krisztina ezzel szemben a szerencse lányának tűnik, a részletből, amit már olvashattatok, kiderül, hogy hamar barátokra lel, nem is akárhol.

A két regény időrendjében mutatkozik a legnagyobb eltérés. Az Éva naplója ugyanannak az évnek húsvétjától karácsonyáig tart. Ebben a pár hónapban is rengeteg dolog történik, költözések, várható és váratlan események rengetik meg hősnőm mindennapjait.
A Szemenszedett hazugság részei terveim szerint 8-10 évet ölelnek fel. Rengeteg álomszerű jelenéssel, kacagtató és szívszorító jelenettel szolgálnak majd, lesznek benne szerelmek és nem szerelmek, csalódások és meglepetések. Krisztina élete Éváéhoz képest csupa kaland.
Ami még jelentős különbség, hogy bár mindkét regény kitalált helyszíneken, de az Éva naplója egy valósághoz megszólalásig hasonló világban játszódik, a Szemenszedett hazugság pedig a Rockswood univerzum része (eddig még csak a Véres lábnyomok a levegőben című regényemben bukkant fel).

A két nő életútja tehát nagyban különbözik, és nemcsak a helyszínek miatt, mégis hasonló, mert mindketten a boldogságot keresik. Évánál sejthetjük, mennyire sikerül. Krisztinánál... Na, ki tart velem erre a kalandra?