Stephanie Ford: Szemétkirálynő


E-könyv várható megjelenés: már a kiadónál van az első rész!


Nyomatott könyv csak megfelelő számú rendelés után lehetséges, jelenleg rendelhető. Árat később, a megrendelések függvényében tudok mondani.

Összegzés:

Az első rész ezen a lapon volt olvasható 4 hónapig. Összesen 3000 körüli olvasást produkált a szöveg nyers volta ellenére. Nagyrészt pozitív visszajelzések érkeztek, a kevés negatív minden esetben a szöveg minőségére vonatkozott, illetve arra, hogy miért olvasható ingyen?

Érdekességek a könyvről:

* Az első rész továbbra is ingyenes lesz (hacsak nem kerül be egy nagyobb kiadóhoz - most úgy néz ki, nem fog), jelenleg nem olvasható, de hamarosan a már ismert e-könyves oldalakról le lehet tölteni, természetesen egy hatalmas, mindenre kiterjedő javítás után.

* 2012 nyarán született meg az első ötlet, mely az első kötet végén, illetve a második elején olvasható majd, és Lisara hercegnő hazatérésével foglalkozik. A regény javítását befejeztem, néhol csak apró hibák kerülnek javításra, máshol komplett cselekménysorok kerültek be vagy ki szükség szerint.

* Az első kötet 117 oldal (A4), a második 220 körül van. A kiadóval történt egyeztetés után az eddig titkos rész 3000 Ft/ db áron lesz megvásárolható kb. december közepén.

* Műfaját tekintve felnőtt mese (illetve multiverzumra épülő, sci-fi elemekkel tarkított felnőtt mese), elemei a világ meseirodalmából származnak. Van benne gyilkosság, meteorbecsapódás, csalás, ármány, vallás és bármi, ami a való világban is előfordult. Szappanoperák kedvelőinek különösen ajánlom. 

* Az első 30 oldal több mint 2 évig pihent a fiókban - ekkor még címe sem volt -, mire meg mertem mutatni a szerkesztőmnek, aki biztatott a folytatásra. A regényt az elejétől fogva fenntartásokkal kezeltem, még a végén sem szerettem bele igazán, bár vannak részei és szereplői, amiket és akiket imádok.

* Az évek során több mint 200 oldalnyi jegyzet született hozzá a vázlaton kívül, a javítás során ezekből próbáltam minél többet beleírni. A javítás magánéleti gondok miatt eléggé elhúzódott, végül hatéves munka után 2018. november 10-én sikerült pontot tennem a végére.

* Kedvenc szereplőim: Gonabre Almein és Lenio Verraul. Utóbbit a könyv végére szerettem meg, méghozzá annyira, hogy... Na, ezt majd olvassátok el a 2. részben.

* A történet Dearán játszódik, egy párhuzamos dimenzió egyik bolygóján (igen, ez egy sci-fi elem, ami nem csoda, hisz alapjában véve sci-fi író vagyok, de a történet nem sci-fi). A bolygón három faj él, az egyik az embereké, akik Deara szigetén, illetve a környékén lévő kis szigeteken, általában véve a melegebb vidéken tanyáznak, valamint a hassok, akik inkább hüllőszerűek, és a hideg északi területeken telepedtek meg. A harmadik fajról, a vízlakókról kevés szó esik. Ők az emberek számára mérgező tengerek lakói, velük ebben a mesében nem igazán történik semmi.

* Több főszereplőt és számtalan helyet, várost és földrészt követ a történet.

* A nevekről általában: Van egy csomó tanács, hogy hogyan nézzen ki egy fantasy jellegű történet. Van ilyen tanács a nevekre is. Mivel mi magyar emberek vagyunk, gondoltam, maradjunk a magyarul jól kiolvashatóknál. Általában tehát mindent úgy kell kiejteni, ahogy olvassuk, ezért fordulnak elő sz-k is, de természetesen mindenki úgy olvassa, ahogy neki tetszik. Hangzásban igyekeztem minél idegenebbül ható neveket keresni (melyek leginkább indiai és északi nevekre hasonlítanak, mert ezek eléggé távol esnek a magyartól), hiszen itt azért mégis egy másik világ történéseit olvashatjuk, ugyanakkor figyeltem az átfedésekre, mert az emberek a történet szerint a mi Földünkről indultak útnak egykor.

* Gonabre Almein, a jövendő királynő édesanyja a legkalandosabb életű, folyton változtatja a neveit, bujkál. Imádom a szemtelensége és szókimondása, valamint a talpraesettsége miatt. Ő az, aki felvállalja a legnagyobb veszélyeket is, ha ezzel a lányát trónra segítheti.

* Elindasz Gerradna (családneve a magyar Garadna helységnévből származik) a történet elején látszólag együgyű, tapasztalatlan, kissé esetlen is, valójában inkább túlságosan óvatos, pedig nagyon tud vigyázni magára, és megvannak a maga tervei.

* Penfor Fersavel karakterével sokáig bajban voltam, mert szerettem volna egy igazi rosszfiút, és bár ő elég negatívra sikeredett, kellett hozzá még valaki, aki kiemelte a romlottságát. Jitran méltó társa lett, sőt a könyv végére... no, ezt  is olvassátok el inkább a regényben, úgy sokkal izgalmasabb.

* Edvit Jest karaktere szintén sok fejtörést okozott. Valamiért nagyon szeretem a fiatal szereplőket, és ez az utcagyerek sok szempontból ideálisnak látszott, mígnem feltűnt egy varázslónő és úgy összekuszálta terveimet, hogy na! Edvit is tartogat meglepetéseket a könyv végére, szóval akinek ő volt a kedvence, annak lesz mire várnia.

* Lisara Almein hercegnő visszatérését egy egész ország várja vagy nem várja, ki-ki vérmérséklete szerint. Az első könyv legutolsó jelenetében látjuk először, aztán pedig... a következő kötet szinte végig róla szól. Ő a címbeli szemétkirálynő, a lány, akiből a jóslat szerint a legnagyobb királynő válik. Vagy nem is ő lesz az? Hiszen vannak még trónkövetelők rajta kívül, és az sem biztos, hogy valóban ő a kétezer-ötszázadik királynő.

Fontos mellékszereplők:

* Tarior Fenris a történet elején fiatalon tűnik fel, hogy tudjuk, milyen ember ő igazából. A későbbiekben ismét szerepet kap, nem is akármilyet, bár mindvégig mellékszereplő marad, akinek puszta léte és szerencsétlenkedése hozza felszínre más fontos szereplők jellemét.

* Odelia Istvara a szerkesztőm szerint túl együgyűre sikerült, pedig ha tudná, hogy én még ennél is butábbra álmodtam őt! Egyedül semmi esélye a trónra, csakhogy van egy nagyravágyó apja, és mint tudjuk, a nagyravágyás olykor magasra repítheti az embert. A nagy kérdés, hogy sikerül-e elérniük a céljukat. Intrikák és gyilkosságok kísérik e család útját, kiszemeltjeik pedig magas körökből származnak. Ha rajtuk múlna, nem kegyelmeznének talán a királyi családnak sem.

* A Verraul család szintén fontos szerepet játszik a könyvben. Imri, a tartományúr szintén szemet vetett a trónra, felesége, Nian tanácsait követve bele is kezd a nagyszabású terv megvalósításába. Lenio a történet kezdetén igen fiatal, de máris nagy katonai tapasztalattal bír. Anyja szerint ideális férje lenne a jövendő királynőnek.

* Egyik olvasóm kifogásolta Zootnak, Elindasz egyik unokaöccsének túlfejlett nyelvi kifejezésmódját. Ez nem hiba a regényben, hanem egy apróság, melyre a magyarázat a második könyvben rejlik.

Miről olvasnátok még szívesen a Szemétkirálynővel kapcsolatban? Írjátok meg nekem a Facebookon!


Ha tetszett a regény, és kíváncsi vagy a végére, a kapcsolat menüpontban előrendelheted. Várható megjelenés 2018. tavasz, legkésőbb nyár eleje.

Figyelem! A lapon szereplő írásokra a szerzői jogvédelem vonatkozik,
az engedélyem nélkül semmilyen célra nem használhatók fel!