Stephanie Ford


Stephanie Ford nem egyszerű eset. Alapvetően keményvonalas sci-fi, fantasy jellegű írásokat találsz e név alatt egy közös jellemzővel: a kalanddal.

Miért ír egy nő ilyesmit?
Mert hiszek abban, hogy a világ több, mint amennyit valaha is láthatunk és felfoghatunk belőle. A Naprendszer csupán egy icipici porszem a világegyetem színpadán, ehhez képest az ember teljesen jelentéktelen.

Ugyanakkor hiszem, hogy létezésünknek van értelme, írói eszközeimmel ezt az értelmet kutatom.
Történeteim egytől egyig mesék, egyiket sem szabad komolyan venni. Én sem teszem. Az írás számomra játék a szavakkal, jelenségekkel, emberekkel, élvezem, hogy a magam teremtette világokban istent játszhatok.

Egyszerre több regényt is írok. Mindig. Olyan nincs, hogy csak egyet.
Amikor ezeket a sorokat írom (2019. februárjában), összesen 7 történet zsibong a fejemben. Ebből egy fantasztikus (még nem teljesen tisztázott a műfaja), egy rettenetesen hosszú romantikus (de nem végig szerelmes), egy drámai jellegű, egy krimiparódia, egy mélylélektani, egy másféle fantasztikus és egy misztikus-fantasztikus.
Ennyit nem könnyű egyszerre észben tartani, de mivel kis részletekben haladok, és rengeteget jegyzetelek, nem olyan nagy dolog, mint amilyennek látszik.

Miért írok álnéven? Mert a polgári nevemet a polgári életemhez használom. Az írás számomra kikapcsolódás, íráskor más ember vagyok, így adódik, hogy ennek a másik embernek másik neve is legyen. A fantáziaszülött írásaimhoz a Stephanie Ford nevet használom.

Stephanie Ford 1982-ben, egy meleg nyári délutánon született meg. Akkor még Stephanie Claudia Ford volt, a Claudia az évek során lekopott, vagy inkább kiesett (?) a név közepéről.

Annyit érdemes még tudni róla, hogy születése óta 25 éves (nem öregszik, milyen jó neki) és sosem jelenik meg a könyveiben.

Írások ezen a néven:

Bádogvár
sci-fi, fantasy jellegű történet
(Nem fog megjelenni, de fontos megjegyeznem, hogy létezik, mert ez az egyetlen regényem, ami teljes egészében az álmaimból íródott. A szerkesztő szerint túl személyes , emiatt nem kerül közlésre, de érdekesség, hogy 2009-ben különdíjat nyertem ezzel is a Tollinga regény pályázatán.)

Epizódok a sarokházból
posztapokaliptikus fantasy
Nívódíjas kisregényem

Véres lábnyomok a levegőben
fantasy, krimi jellegű kalandregény (fontos megjegyeznem, hogy elsősorban nem krimi, ahogy sokan várják)

Vendég a múltból vagy Támadás tetralógia
sci-fi, űropera
1. Vendég a múltból (nyomtatásban Támadás)
2. Ikrek harca
3. Míg eljő a sötétség
4. A végzet ujja

Térhurok

sci-fi, fantasy (Nyomtatásban nálam rendelhető)

Szemétkirálynő 1-2.
fantasy

Előkészületben:

Szemenszedett hazugság
romantikus dráma

A magánkiadás ma szinte szitokszó.
Nem tagadhatom le, hisz én is látom, hogy a legalapvetőbb mércét sem éri el némelyik magánkiadásban megjelent könyv, mégis tudatosan ezt a kiadási formát választottam.
(Jelenleg az EZ-Könyvek adja a nevét a munkáimhoz. Ez nem hagyományos kiadó, hanem egy írói csoportosulás, ahol megválogatjuk, kik kerülhetnek a soraink közé. És igen, elég válogatósak vagyunk.)

Nemrég azt mondtam valakinek, hogy megpróbáltam meghatározni a kedvenc zsáneremet, de olyan nem létezik.

Ez így azonban nem igaz. Az viszont igen, hogy nem tudok egyetlen műfajnál leragadni. Amikor megírtam az űropera-sorozatot (Támadás, Ikrek harca, Míg eljő a sötétség, A végzet ujja), úgy éreztem, még egyet képtelen lennék megírni anélkül, hogy ismételném önmagam. Később persze megszületett a Térhurok első része, ami viszont már nem teljesen űropera. Ugyanígy nem tudnék még egy felnőtt mesét létrehozni.

Nem tudom, mi hajt újabb műfajok felé. Írtam már krimiparódiát, felnőtt mesét, disztópiát, meg a csuda tudja, miféléket. Néha nem kell, hogy különleges helyszíneken játszódjanak, máskor szívesen elrepülök elérhetetlen dimenziókba.


Stephanie Ford könyvei


Stephanie Ford: Szemétkirálynő

E-könyv

Nyomatott könyv csak megfelelő számú rendelés után lehetséges, jelenleg rendelhető. Árat később, a megrendelések függvényében tudok mondani.

Összegzés:

Az első rész ezen a lapon volt olvasható 4 hónapig. Összesen 3000 körüli olvasást produkált a szöveg nyers volta ellenére. Nagyrészt pozitív visszajelzések érkeztek, a kevés negatív minden esetben a szöveg minőségére vonatkozott, illetve arra, hogy miért olvasható ingyen?

Érdekességek a könyvről:

* Az első rész továbbra is ingyenes (hacsak nem kerül be egy nagyobb kiadóhoz - most úgy néz ki, nem fog), az ismert e-könyves oldalakról le lehet tölteni.

* 2012 nyarán született meg az első ötlet, mely az első kötet végén, illetve a második elején olvasható majd, és Lisara hercegnő hazatérésével foglalkozik.

* Az első kötet 117 oldal (A4), a második 220 körül van.

* Műfaját tekintve felnőtt mese (illetve multiverzumra épülő, sci-fi elemekkel tarkított felnőtt mese), elemei a világ meseirodalmából származnak. Van benne gyilkosság, meteorbecsapódás, csalás, ármány, vallás és bármi, ami a való világban is előfordult. Szappanoperák kedvelőinek különösen ajánlom.

* Az első 30 oldal több mint 2 évig pihent a fiókban - ekkor még címe sem volt -, mire meg mertem mutatni a szerkesztőmnek, aki biztatott a folytatásra. A regényt az elejétől fogva fenntartásokkal kezeltem, még a végén sem szerettem bele igazán, bár vannak részei és szereplői, amiket és akiket imádok.

* Az évek során több mint 200 oldalnyi jegyzet született hozzá a vázlaton kívül, a javítás során ezekből próbáltam minél többet beleírni. A javítás magánéleti gondok miatt eléggé elhúzódott, végül hatéves munka után 2018. november 10-én sikerült pontot tennem a végére.

* Kedvenc szereplőim: Gonabre Almein és Lenio Verraul. Utóbbit a könyv végére szerettem meg, méghozzá annyira, hogy... Na, ezt majd olvassátok el a 2. részben.

* A történet Dearán játszódik, egy párhuzamos dimenzió egyik bolygóján (igen, ez egy sci-fi elem, ami nem csoda, hisz alapjában véve sci-fi író vagyok, de a történet nem sci-fi). A bolygón három faj él, az egyik az embereké, akik Deara szigetén, illetve a környékén lévő kis szigeteken, általában véve a melegebb vidéken tanyáznak, valamint a hassok, akik inkább hüllőszerűek, és a hideg északi területeken telepedtek meg. A harmadik fajról, a vízlakókról kevés szó esik. Ők az emberek számára mérgező tengerek lakói, velük ebben a mesében nem igazán történik semmi.

* Több főszereplőt és számtalan helyet, várost és földrészt követ a történet.

* A nevekről általában: Van egy csomó tanács, hogy hogyan nézzen ki egy fantasy jellegű történet. Van ilyen tanács a nevekre is. Mivel mi magyar emberek vagyunk, gondoltam, maradjunk a magyarul jól kiolvashatóknál. Általában tehát mindent úgy kell kiejteni, ahogy olvassuk, ezért fordulnak elő sz-k is, de természetesen mindenki úgy olvassa, ahogy neki tetszik. Hangzásban igyekeztem minél idegenebbül ható neveket keresni (melyek leginkább indiai és északi nevekre hasonlítanak, mert ezek eléggé távol esnek a magyartól), hiszen itt azért mégis egy másik világ történéseit olvashatjuk, ugyanakkor figyeltem az átfedésekre, mert az emberek a történet szerint a mi Földünkről indultak útnak egykor. (Azóta az első rész olvasása után többen felrótták nekem a neveket, majd a második végére valahogy mégis megszerették őket.)

* Gonabre Almein, a jövendő királynő édesanyja a legkalandosabb életű, folyton változtatja a neveit, bujkál. Imádom a szemtelensége és szókimondása, valamint a talpraesettsége miatt. Ő az, aki felvállalja a legnagyobb veszélyeket is, ha ezzel a lányát trónra segítheti.

* Elindasz Gerradna (családneve a magyar Garadna helységnévből származik) a történet elején látszólag együgyű, tapasztalatlan, kissé esetlen is, valójában inkább túlságosan óvatos, pedig nagyon tud vigyázni magára, és megvannak a maga tervei.

* Penfor Fersavel karakterével sokáig bajban voltam, mert szerettem volna egy igazi rosszfiút, és bár ő elég negatívra sikeredett, kellett hozzá még valaki, aki kiemelte a romlottságát. Jitran méltó társa lett, sőt a könyv végére... no, ezt is olvassátok el inkább a regényben, úgy sokkal izgalmasabb.

* Edvit Jest karaktere szintén sok fejtörést okozott. Valamiért nagyon szeretem a fiatal szereplőket, és ez az utcagyerek sok szempontból ideálisnak látszott, mígnem feltűnt egy varázslónő és úgy összekuszálta terveimet, hogy na! Edvit is tartogat meglepetéseket a könyv végére, szóval akinek ő volt a kedvence, annak lesz mire várnia.

* Lisara Almein hercegnő visszatérését egy egész ország várja vagy nem várja, ki-ki vérmérséklete szerint. Az első könyv legutolsó jelenetében látjuk először, aztán pedig... a következő kötet szinte végig róla szól. Ő a címbeli szemétkirálynő, a lány, akiből a jóslat szerint a legnagyobb királynő válik. Vagy nem is ő lesz az? Hiszen vannak még trónkövetelők rajta kívül, és az sem biztos, hogy valóban ő a kétezer-ötszázadik királynő.

Fontos mellékszereplők:

* Tarior Fenris a történet elején fiatalon tűnik fel, hogy tudjuk, milyen ember ő igazából. A későbbiekben ismét szerepet kap, nem is akármilyet, bár mindvégig mellékszereplő marad, akinek puszta léte és szerencsétlenkedése hozza felszínre más fontos szereplők jellemét.

* Odelia Istvara a szerkesztőm szerint túl együgyűre sikerült, pedig ha tudná, hogy én még ennél is butábbra álmodtam őt! Egyedül semmi esélye a trónra, csakhogy van egy nagyravágyó apja, és mint tudjuk, a nagyravágyás olykor magasra repítheti az embert. A nagy kérdés, hogy sikerül-e elérniük a céljukat. Intrikák és gyilkosságok kísérik e család útját, kiszemeltjeik pedig magas körökből származnak. Ha rajtuk múlna, nem kegyelmeznének talán a királyi családnak sem.

* A Verraul család szintén fontos szerepet játszik a könyvben. Imri, a tartományúr szintén szemet vetett a trónra, felesége, Nian tanácsait követve bele is kezd a nagyszabású terv megvalósításába. Lenio a történet kezdetén igen fiatal, de máris nagy katonai tapasztalattal bír. Anyja szerint ideális férje lenne a jövendő királynőnek.

*Egyik olvasóm kifogásolta Zootnak, Elindasz egyik unokaöccsének túlfejlett nyelvi kifejezésmódját. Ez nem hiba a regényben, hanem egy apróság, melyre a magyarázat a második könyvben rejlik.
Megjelenés: 2017. augusztus 15.

Rendelhető: nyomtatott könyv (könyvesbolti forgalomban egyelőre nem kapható)

Ára: 2950 Ft postaköltséggel (szerzőtől rendelve)

A rendeléshez kattints ide

Sci-fi, fantasy jellegű kalandregény, leginkább sci-fi rajongóknak ajánlom.

Fülszöveg

Létezik egy pici univerzum, ahová egy ismeretlen hatalom összegyűjti a különböző dimenziókban élő emberfajokat, mindegyikből egy példányt. Egy görbe éjszaka után itt tér magához Ewa, az állapotos diáklány. Hamarosan kislánya születik. Ez a gyermek lesz az elraboltak reménysége, aki egyszer majd hazajuttathatja őket. A helyi öregek a szárnyuk alá veszik a kis Juliát, és megtanítják másképp látni, dimenziók között utazni. A kislány a tanulás során véletlenül összeolvaszt három bolygót, és az anyját az egyikre röpíti. Megmentőire várva Ewa megismerkedik a beolvadt bolygók lényeivel, majd egy csapat gyerekkel, fogságba esik, és lassan elveszti a reményt, hogy valaha hazajut. Évekkel később Julia mégis rátalál, és együtt próbálják visszaküldeni a helyükre a csapdába esett planétákat...

Ekönyvben megvásárolható

Google play

Első megjelenés: 2010. november

Támadás, Ad Librum kiadó

1850 Ft postaköltséggel

Nyomtatott könyv rendelés

Második kiadás: 2013.

Vendég a múltból

Ekönyv vásárlás

Lo Hai, a Föld Védelmi Erők szállítóhajó pilótája egyik unalmas útján idegen űrhajót talál. Bevontatja a legközelebbi bázisra. A vezetőség őt is felkéri a hajót felderítő kutatócsoportba, ezzel kezdetét veszi a több mint ötven évig tartó kaland.

A csoport az űrhajó felnyitása után nyugtalanító leletre talál, ráadásul Lo Hai, a megtaláló különös betegség jeleit mutatja: sötét utazásokat tesz egy idegen világba. Mi okozza a látomásait? Miért került az idegen űrhajó a Naprendszerbe? Lo túléli a megpróbáltatásokat? Erről szól ez az izgalmas kalandregény. A regény egy négyrészes kalandregény-sorozat első darabja.

Megjelenés: 2014. december

Ekönyv vásárlás

Ha vásároltál ebből a regényből, jelentkezz nálam a javított változatért!!!

A Vendég a múltból című regény folytatódik! Daniel Norton, a fiatal könyvelő élete egyik napról a másikra fenekestől felfordul. Előbb egy toborzóbizottság teszi próbára a türelmét, majd a pilótaiskola a Holdon.

Ám az igazi kalandok akkor kezdődnek, amikor Stanislaw Karlowsky vezetésével levizsgázik. Egy távoli bolygó föld alatti barlanglabirintusában különös lények kezdik üldözni őket, mindezt természetesen Thea Matisnak, a földönkívülinek köszönhetik. Kijutnak a kelepcéből? Mit keres Thea a bolygón, és miért rángatta bele a kis üzelmeibe Danielt is? És a titokzatos ikrek milyen szerepet játszanak Thea Matis és a földiek életében? Erről szól ez izgalmas és könnyed kalandregény.

A sorozat részei:

1. Vendég a múltból
2. Ikrek harca
3. Míg eljő a sötétség
4. A végzet ujja

Megjelenés: 2016. november

Ekönyv és nyomtatott vásárlás

Brigitte Schwarz életét egy ismeretlen dúlja fel. A férfi hajnalban betör hozzá és fogva tartja a lakásában, majd a rendőrök kiérkezése után nyomtalanul eltűnik. Brigitte pár héttel később ösztöndíjat kap egy, az elrablójához hasonló nevű alapítványtól. Magyarázatban reménykedve a levél küldőjének nyomába ered, ám amint megtalálja, ismét emberrablók kezébe kerül, és egy idegen bolygón találja magát. Kaland kalandot követ, míg Brigitte visszatérhet a Földre. A Vendég a múltból sorozat legromantikusabb, legizgalmasabb darabja!

A sorozat részei:
1. Vendég a múltból
2. Ikrek harca
3. Míg eljő a sötétség
4. A végzet ujja

Megjelenés: 2015. június

Ekönyv és nyomtatott vásárlás

Csak akkor vásárolj ebből a regényből nyomtatott példányt, ha nem zavar a rossz tördelés!!!

Kalandorok indulnak a múltba, céljuk az első generáció keresése. Egy földetérés során baleset történik, majd színre lép egy titokzatos szereplő, aki mindvégig a háttérből irányította az eseményeket, és egy új faj, akiknek segítségével a földiek elpusztítják közös ellenségüket. A küldetés végén a kalandorok hazatérnek, ám a jelenük a beavatkozás hatására megváltozott, a szervezetük ebben a valóságban sohasem létezett. Néhányan elindulnak egy utolsó kalandra, hogy megkeressék a hazavezető utat, vagy új hazát találjanak maguknak...

A sorozat részei:
1. Vendég a múltból
2. Ikrek harca
3. Míg eljő a sötétség
4. A végzet ujja

Megjelenés: 2014.

Ekönyv és nyomtatott vásárlás

A nem túl távoli jövőben a Föld túlnépesedett, a lakosság a környezetszennyezés miatt az eurázsiai földrész északi részére szorult. A korábbi kis falvak helyén gigantikus betonvárosok nyúlnak az égbe, az élet szinte elviselhetetlen. Egy délután ismeretlen fegyveresek jelennek meg a belvárosban, és kérdés nélkül irtani kezdik az embereket. Kilenc városlakó a sarokházban talál menedéket. Vajon ők lesznek a túlélők, vagy csupán elhalasztották kivégzésük időpontját? Sikerül-e túlélniük a mészárlást, és ha igen, milyen áron? Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez az izgalmakból és csodákból szőtt kisregény. A mű 2007-ben elnyerte a Tollinga Multikulturális Portál IV. pályázatának nívódíját regény kategóriában.